Vineri, 8 noiembrie 2019, ora 18.30, la Casa de Cultură „Friedrich Schiller” are loc vernisajul expoziției de design și sculptură în lemn al artistului plastic Francoise Mariana Roșian Apostol și vernisajul expoziției de sculptură și culoare al artistului plastic Doru Drăgușin.

„În expoziția prezentă am îmbinat culoarea cu transparența, materia moale a lemnului sculptat cu duritatea sticlei optice și descompunerea volumelor în curcubee, să dispersez corpurile volumetrice în forme plane și mai cu seamă să mă joc cu lumina care îmbracă, învăluie, descompune”.
(Mariana APOSTOL, 2019)

FRANCOISE MARIANA ROȘIAN APOSTOL – Membru AIAP UNESCO Franța și din 1990 membru al Uniunii Artiștilor Plastici din Romania

1985 – Diploma de licență în arte decorative: ceramică, sticlă, metal a Universității Naționale de Artă „Nicolae Grigorescu”. Între anii 1980-2019 a participat la Saloanele de Artă Plastică, Decorative și Design, Municipale și Republicane, precum și la numeroase simpozioane, tabere de creație și expoziții de grup de artă contemporană din țară și străinătate. Din anul 1990 este membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România. Lucrări în muzee, galerii de artă și colecții particulare din țară și străinătate.

„Mariana Apostol crează tablouri mari pentru spații generoase expunând în Romania și Franța, în saloane de de arte decorative. În picturile sale există o culoare izvorâtă din lumină: roșu exotic parcă dă naștere formei. Fiecare tablou dintre cele expuse impresionează prin această culoare vie, creind imagini  de poveste. Florile susțin culorile vii, între ele creindu-se o atmosferă veselă.”

DORU DRĂGUȘIN s-a născut la 29 iulie 1954, în comuna Nicolae Titulescu, județul Olt.
1979 – absolvă Institutul de Arte Plastic „Nicolae Grigorescu”, secția sculptură, clasa profesorului Paul Vasilescu; 1979-1984 – burse de specializare ale UAP; 1982-1984 – primele două expoziții personale, la galeriile Kalinderu (reconstituire Ştefan Luchian) şi Galateea; 1984 – devine membru al Uniunii Artiştilor Plastici (UAP);  Studii de specializare în Cehia, Germania, Italia, Belgia, SUA.

„Două sunt componentele ale creației lui Doru Drăgușin. Este vorba de spațialitatea pe care, la un mod absolut mirific, o emană picturile sale, lucrările de grafică, precum și eboșele vizând viitoarele creații sculpturale. Doru Drăgușin deține acel mirabil talent de a monumentaliza orice motiv abordat. Fie că se exprimă pe suportul de hârtie, fie că „speculează” la modul benefic, nobila fibră a lemnului, evidențiind-o în lucrări de maxim sintetism sau cioplește marmura într-o modalitate dură, neșlefuită, alternând-o cu suprafețe și arealuri volumetrice complex polisate, artistul îți afirmă harul nativ de descriptor al elementului universal uman. Trebuie semnalat sintetismul, nota de de voită austeritate pe care plasticianul le vădește în totalitatea creațiilor sale, fie că este vorba de lucrări sculpturale volumetrice, imagini picturale sau simple eboșe, schițe de proiect.”


FRANCOISE MARIANA ROȘIAN APOSTOL  și  DORU DRĂGUȘIN