În perioada 1 – 15 septembrie 2020, la Galeriile Simeza, a fost organizată expoziția personală de sculptură “Chipuri din ape” a sculptoriței Elena Surdu Stănescu.

Creatoare a unui univers vizual încărcat de lirism, Elena Surdu Stănescu aparţine acelei generaţii de sculptori formaţi în spirit clasic şi academic, din deceniile şase şi şapte ale secolului XX, pentru care abordarea antropomorfă are întotdeauna întâietate. Figura umană, portretul îndeosebi, dar şi autoportretul, şi-au aflat un loc important în prodigioasa creaţie a sculptoriţei. Dar nu este un portret tratat distant, fiindcă personajele reprezentate de ea sunt totodată fiinţe de care artista s-a simţit ataşată. Portretele Elenei Surdu Stănescu sunt încărcate de o afecţiune care le sporeşte expresivitatea. Autoare a unor ample serii de sculpturi de atelier, folosindu-se de materialele clasice: bronz mai ales, dar şi piatră, lemn, precum şi compoziţii alcătuite din mai multe tipuri de materiale, ea pune accentul pe motivul cuplului, oferind iubirii un loc central în creaţia sa. Multe dintre compoziţiile artistei, nu de
puţine ori decorative, sunt realizate în tehnica reliefului, gândite spre a fi ataşate simezei, asemenea lucrărilor bidimensionale.

Luiza Barcan

Elena Surdu Stănescu (n. 1942, Bucuresti), sculptor. In 1965 a absolvit Institutul Pedagogic Bucuresti, Facultatea de Arte Plastice iar in 1982 Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu” Bucuresti. Este membru al Uniunii Artistilor Plastici, sectia sculptura. A fost director al Departamentului de Arta din cadrul Ministerului Educatiei Nationale și este presedintele Fundatiei „Elena Surdu Stanescu”. Premii: Diploma de onoare C.C. U.T.C., Diploma si medalie de argint / aur – Merit si Devotament Francez – 2009 / 2013.


Expoziția personală de sculptură                                       Elena Surdu Stănescu